Fra Nordiske farvande til Middelhavet - Ries dagbog

Fra Nordiske farvande til Middelhavet

Ries dagbog

til: seneste opdatering

Torsdag den 22. marts 2018
Det var jævndøgn i går, altså er det pr definition forår i dag! Det kan man godt nok ikke se udenfor. Da vi landede i Palermo i går regnede det, og det er ikke holdt op endnu. Satser på at vejrudsigten holder hvad den lover, så det bliver bedre vejr i løbet af den næste uge.

Chiaras fætter, taxa­chauf­føren Stanislav hentede os i lufthavnen og kørte os til Galizzis værft, hvor Troldand lå fint poleret og malet i bunden. Sten konstaterede med det samme, at batterierne var ladet helt op og altså havde det godt. Efter forskrækkelsen sidste sommer i Vibo Valencia, hvor batterierne var helt flade, da vi kom ned, var det en stor lettelse at se, at de ikke havde taget skade. Og efter Bruno's og Jan's oplevelser med en ubuden mus ombord, var vi lettede over, at der ikke var spor af noget levende om bord! Vi fandt med lidt besvær en ledning, så vi kunne få strøm, og så satte vi (el)varmen på. Også dieselvarmeren funge­rede med det samme. Fint! Der var lidt køligt og meget fugtigt da vi kom, så det var godt at få varmet alt ignnem (og i en fart). Intet spiseligt havde vi om bord, så vi gik op til det nærmeste spisested for at få lidt aftensmad. Var tilbage allerede ved ti-tiden, og efter en lang rejsedag var det fint at komme tidligt på køjen. Sov rigtig fint.

Båden var stadig tom (for mad) her til morgen, så morgenmaden bestod af te, cantatuchi og Fernet Branca, men så var vi også klar til at handle. Turen gik op til supermarkedet og vi fik fyldt alle lagrene op. Da vi kom tilbage meddelte Giovanni, at Troldand kunne komme i vandet i dag, og ikke som oprindelig aftalt i morgen. Han har har nok også tjekket vejrmeldingen: Det ser ud til at blive rigtig surt vejr i morgen. Ikke fordi det ikke var surt i dag: vi fik båden i vandet i den to timers pause, der var i regnvejret. Lige så snart vi lå på vores plads, og vi havde sat cockpit-teltet på, så stod det igen ned i stænger, men vi kunne da heldigvis krybe nedenfor i læ!

herefter blev der bygget rede og vi kom ikke i land mere den dag. Sten lavede Vitello Tonato og vi nød en flaske rødvin dertil. Men så var vi også færdige og gik på puden.

Fredag den 23. marts
Fik os en rigtig god nats søvn, og vågnede vel udhvilede. Men det var ikke rigtigt vejr til at stå op i, så vi tog den med ro. Måske ville der komme noget opklaring i vejret i løbet af dagen og vi satsede på indendørsprojekter indtil da. Sten installerede en ny antenneforstærker til TV'et og jeg nussede rundt og lagde de sidste småting på plads. Sten havde medbragt en 50 år gammel (mindst!) cigarkasse som han havde tænkt kunne bruges til at skjule den el-installation, han havde lavet til det ledningsfrie håndsæt til VHF'en. Det 'virkede' og det blev så flot. Regnen hørte op først på eftermiddagen, og vi fik gået os en tur op til det allernærmeste mini-supermarked for at se om de havde batterier. Vores termometer er blevet træt og vi synes det er så rart at vi kan se temperaturen udendørs, så det fik vi lige fikset. Bådens ure har også fået nye batterier og er stillet om til sommertid, som begynder på i overmorgen; så må vi håbe at vejret også indstiller sig til sommervejr!

Lørdag den 24. marts
Endnu en nat hvor regnen trommede på ruftaget! Da vi vågnede var det blevet til støvregn; det lignede ikke noget, men vi blev våde på vej til toilettet. Det så på vejrudsigten ud til, at skulle klare lidt op i løbet af dagen, så vi tog en rolig formiddag. Da det klarede op hen på eftermiddagen gik vi op til Teatro Massimo operaen og fik billetter til 'Fra Diabolo' (for den uvidende er det en fransk opera-comique fra 1830 af Daniel Auber der bla er filmatiseret med Gøg og Gokke) til i morgen sidst på eftermiddagen. Derefter gik vi så med til det store marked og fik købt os nogle soltørrede tomater.. og noget italiensk nougat....ummm! På vejen tilbage spiste vi frokost hos Zia Pina og blevet taget fint i mod der. På vejen hjem fra Zia begyndte det at dryppe igen.... ja, vejret er stadig lidt surt i Palermo.

Søndag den 25. marts
…. og det er stadig meget surt vejr i Palermo: regnen stod ned i stænger da vi vågnede i morges, og det ser ikke ud til at blive meget bedre før i slutningen af ugen, men det går nu nok. Bliver det først ordenligt vejr er det jo hurtigt at få sejlene på, og heldigvis har vi ikke nogle aftaler vi hænger på i den nærmeste fremtid.

Dagens eneste projekt var at gå i Teatro Massimo og se operaen Fra Diavolo klokken halv seks. Var meget spændte på, om vi kunne nå derop i tørvejr, men det lykkedes. Regnen stilnede af ved femtiden og det var næsten tørvejr da vi gik derop og også da vi skulle hjem. Det var en opera af Francois Auber.... en speciel oplevelse, en let opera uden nogen sing-along numre og med en meget levende scenografi, hvor teateret flittigt havde brugt deres nye lys/billede arrangement. I perioder var det meget flot, men i andre perioder meget distraherende. På vej hjem fik vi os en pizza på en lille restaurant tæt på havnen.

Mandag den 26. marts
Det regnede ikke da vi vågnede og på vejrudsigten ser det ikke ud som om at der kommer meget i dag. Det er også blevet lunere, så der er håb forude. Der bliver gjort lidt rent ombord og lavet lidt kontor. Sten skal have lagt nogle billedserier op på hjemmesiden, så livet går sin gang her ombord.

Tirsdag den 27. marts
I dag er det Ste'ens fødselsdag- hurra!- hurra!- hurra! OG solen skinner og det bliver godt vejr i dag!

Lidt op ad formiddagen ringede Chiara og spurgte om Sten var på båden. Så kom hun ned med en flot fødselsdagskage til ham! Det er da rørende! Stens fødselsdagsgave - den nye genua - kom op og 'hænge' i dag, det var spændende. Den passede perfekt, men den føles tung at arbejde med, men det skyldes nok at den stadig er meget stiv i sejldugen. Derefter havde vi lige lidt besvær med at få beskyttelsesposen til at sidde ordentligt, men det lykkedes også efter et par forsøg og lidt justeringer. Utroligt,vi har gjort det så mange gange og så hiver jeg alligevel fat i det forkerte fald. Så fortsatte vi ufortrødent om eftermiddagen med at sætte storsejlet op, og dette bød slet ikke på nogen problemer. Så nu er Troldand klædt på, og så er der snart ingen vej udenom: dækket skal poleres!

Onsdag den 28. marts
Også i dag havde vi en fin vejrudsigt, så straks efter morgenmaden gik jeg i gang med at vaske lidt (meget lidt) tøj.

I vinters har de flyttet Troldand på pladsen. Det var vi helt indforstået med, men i den operation er de kommet til at løfte lønningslisten. Ikke heldigt, men værftet påtog sig med det samme ansvaret og den lokale snedker skal lave det. Vi har ventet på at det skulle blive tørt, så han kunne komme i gang. Det er tørt i dag og han er gået i gang, så det blev ikke i dag at der skulle vaskes dæk. Det venter til han er blevet færdig.

Torsdag den 29. marts
Der blev også vasket lidt tøj til formiddag, for vejret var dejligt fra morgenstunden. Efter morgenmad gik til vi Carrefour og handlede. Da vi kom tilbage lå der en dansk båd ved vore bro. Chiara var der og erklærede glad, at nu var vores venner kommet! Det var Kirsten og Per på Ronja, en Monsun der har tilbragt vinteren i Trapani. Nej, vi kendte dem ikke, man de havde reageret på et opslag, jeg havde slået op på FaceBook-siden Middelhavssejlerne. De havde skrevet, at de var ved at klargøre Ronja og at de ville komme til Palermo i denne uge. Det havde vi havde nævnt det for Chiara, og værftet havde været klar og hjulpet dem ind på plads. Nu kender vi dem! søde mennesker (Per og Kirsten), som er kommet ned gennem kanalerne og nu på vej til Grækenland, så vi kan virkelig udveksle erfaringer. Om eftermiddagen gav vi dem en guidet introduktionstur i Palermo og undervejs stødte vi ind i en Skærtorsdags-procession. På vej tilbage til bådene fik vi os en øl og da vi havde siddet der lidt, kunne vi mærke at det ikke rigtigt var forår endnu, vi måtte have vores trøjer på,.. men det kommer nok det gode vejr!

Langfredag den 30. marts
Ingen projekter i dag, egentlig skal dækket snart vaskes, men vi skubber det foran os (som Sten siger: jeg er en god katolik og udsætter gerne til i morgen hvad der kunne være gjort i dag). Det var varmt i dag og jeg fandt shortsene frem og nød at få lidt sol på benene.

Vores ex-svigerinde Inger, der bor i Järna (nær stockholm) har været udefor en frygtelig oplevelse: hendes hus er brændt, helt ned! Det eneste hun fik med sig ud var sit pas og hestenes papirer (hun opdrætter heste). Da jeg så på 'Fjæset' at de havde sne i Järna, og jeg kunne se på vores vejrudsigter at vejret kun bliver bedre her, så besluttede jeg mig for, at hun skulle have den islandske sweater, jeg har liggende her på båden. Jeg fik den pakke ned i en plastik pose og fandt hendes adresse, og så gik vi i byen for at finde en kuvert, kasse eller lignende, den kunne pakkes i inden vi gik på posthuset. Vi gik ind i en forretning, hvor de trykte og kopierede ting og sager; de havde ikke noget af den slags, men Sten fik sig talt til at få en kasse, der havde været papir i, og vi fik trøjen ned i den og damen hjalp os med at klistre kassen til. OK så videre til posthuset. UBS, sådan en kasse var ikke reglementeret, den skulle pakkes ind i brunt papir! De forstrakte os med brunt papir og vi fandt et hjørne på posthuset, hvor vi kunne pakke kassen korrekt ind. SÅ skulle der udfyldes to sedler til pakken, med vores og Ingers adresse OG så skulle adressen også skrives på det brune papir. Alt dette lykkes så nu er trøjen på vej til Järna!

Det blæste op hen på eftermiddagen og vinden kom fra syd så Troldand blev presset ind mod broen, vi prøvede at flytte hende lidt bagud, men det lykkedes ikke rigtig, selv om vi brugte motoren for at hjælpe os.

Næste projekt i dag var så at gå op i byen for at se på Langfredags-processionerne. Var inviteret på drinks på Ronja klokken fire, og derefter gik vi op i byen for at se på festlighederne. Det er i dag at Jesu kiste skal bæres fra kirken rundt i byen. 'Han' efterfølges af Madonnaen, der også bliver ført rundt, fulgt af orkester der spiller sørgemusik med dæmpede trommer. Det er fascinerende at se hvor meget folk går op i det.

Fik set to processioner og hele byen var på mærkerne. Desværre var Zia Pina lukket, men vi fandt et lille pizzeria, hvor vi fik fine pizzaer. Det var rigtig lunt også her til aften også selv om det blæste, så vi fik ikke brug for de medbragte trøjer og sokker.

Lørdag den 31.marts
Vejrudsigten meldte og stærk sydlig vind igen i eftermiddag, så til formiddag slækkede Sten for-fortøjningerne ud, satte Troldand i bak og det lykkedes for ham at trække båden 30 centimeter længere ud. Nu ligger vi så svinebundet, men væk fra broen og det er vel ok. 

Søndag den 1. april
Det er stadig påske, så vi kommer hviledagen i hu og holder den hellig. Fik lyttet til noget musik og fik læst i nogle bøger, mens det ruskede udenfor.

Mandag den 2. april
Da vi kom forbi Zia Pina i går, hvor der var åbent til frokost, spurgte vi om de også havde åbent mandag.. vi fik et svar, som vi tolkede som et ja, men det var en misforståelse. Så vi måtte finde et andet sted at spise frokost med Per og Kirsten. Fandt et hyggeligt sted på pladsen over for museet. Der delte vi en samling antipasti og fik bagefter nogle den sicilianske specialitet involtini (som ikke er indvolde men kød der er rullet om noget fars og stegt) og andre risotto. Per og Kirsten venter deres datter Emilie på besøg i aften og Per skal i morgen hjem og arbejde i ti dage, så der er udskiftninger i besætningen på de gode skib Ronja.

Tirsdag den 3. april
De var vist tidligt oppe på Ronja i morges, for Per blev hentet klokken halv seks af Chiaras fætter Stannislavo, der kører taxa. Efter mange og lange overvejelser har vi besluttet os til at dækket skal vaskes i dag! Så der blev vasket, og sprøjtet med vand! Efter meget kort tid, var jeg våd til skindet fra livet og ned. Og vasket blev der, dækket og overbygningen var SÅ flot da vi var færdige, - det var så det! I morgen skal der så poleres!

Onsdag den 4. april
Jeg hader at polere dæk, arbejds-stillingerne er så håbløse og jeg er øm over hele kroppen når det er overstået. Havde en aftale med Kirsten og Emilie om at spise frokost hos Zia Pina klokken et, nu skulle det lykkes at spise der. Det er dejligt at have en bagkant når man har sådan et hadeprojekt i gang, for så bliver man færdig.. og det blev vi også. Fik en fin frokost hos Zia Pina. Efter frokost fortsatte Emilie med sine kirkebesøg, hvis hun skal nå at besøge alle kirkerne her i byen inden hun skal hjem lørdag, så skal hun også holde tempoet oppe.

I dag fik vi så afregnet med værftet. Lige inden frokost var Sten oppe og snakke med med Giovanni og Chiara, og fik de sidste på plads. Har nu betalt frem til den 24. april (ja faktisk kan vi vist blive liggende uden at betale yderligere helt frem til 1. maj) så vi har stadig god tid til at blive klar, og til at vente på at vi får lidt bedre og først og fremmest mere stabilt vejr.

Torsdag den 5. april
Udflugt med ”Ronja Adventures” til Monreale. I Monreale ligger en katedral som Emilie skulle se og vi fik lov til at følge med. Skulle med bus og det gik fint med den gratis bus oppe fra bunden af Cala'en og op til Det Normanniske Palads, hvor vi skulle skifte til en rigtig bus. Vi gik ind og havde penge klar til at betale, men chaufføren vinkede os ind og sagde noget vi ikke forstod.... sååeehh.. kom der kontrol, og så vankede der afgift på 4x €50!!.... mon ikke mit blodtryk steg og steg, men Sten, som bliver behandlet for forhøjet blodtryk, bliver i sådanne situationer helt iskold og WC-agtig. Så da vi stod af bussen blev der forhandlet: Først nægtede Sten at betale fordi vi mente at buschaufførens italienske udgydelser havde betydet at han ikke havde flere biletter, og han lod os jo stige ind (det var imidlertid angiveligt sådan at man faktisk ikke kan købe biletter i bussen men skal købe disse på forhånd i en kiosk) og Sten bad om at man tilkaldte politiet. Nu er pointen så at når sagen er helt tilspidset skal der findes en løsning så ingen taber ansigt (og som Sten siger i Italien kan alt forhandles). Vi slap med én afgift... ikke fire..og så var Sten gode venner med kontroløren bagefter... og der blev rykket hånd og udvekslet høfligheder mens kvitteringen blev skrevet ud; men for at være helt ærlig: var turister i København sluppet så billigt?

Nå det var så det. Katedralen var flot, rigtig flot. Også en af de katedraler som normannerne har bygget, stærkt inspireret af de arabere der også var en del af Palermo på den tid. Katedralen blev bygget her omkring her år 1166 fordi kalifatet havde erobret området omkring Palermo, så katedralen i byen kunne ikke bruges. Nød meget at gå rundt i kirken og se på alle de utrolig flotte mosaikker, mange med guld, så lyset i kirken var utrolig smukt.

Udsigten her oppe fra Monreale ud over Palermo ned Cala'en og sletten omkring byen var utrolig flot. Der er en masse tavernaer omkring katedralen og vi fandt selvfølgelig en, der serverede lækre antipasta og lokalt produceret øl, så det blev en hyggelig frokost. Derefter gik turen tilbage til Palermo og denne gang havde vi købt billetter inden vi steg på bussen og der var selvfølgelig ingen kontrol. Stod af bussen ved Det Normanniske Palads for at gå tilbage til bådene. Desserten havde vi jo sprunget over efter frokost, så vi skulle have is på Via Roma på vejen. Det fik vi- og i rå mængder! Gik lige forbi Teatro Massimo for at købe billetter til Il Puritani (en Bellini opera), Så var det gjort, og så skiltes vores veje Kirsten og Emilie handlede og vi fortsatte til Teatro Politema og købte billetter til en Mozart klaverkoncerter på lørdag..... Vi er da blevet meget kulturelle, hvis jeg selv skal sige det! Var lige et smut inde i en skoforretning og købe et par sejlersko til mig. Sten vil ikke følges med mig, når jeg går i de gode gamle lyserøde sejlersko jeg købte i Barcelona og som er blevet levetidsforlænget..?

Fredag den 6. april

Ja, så var der ingen kære mor! Polering af dæk, anden gang! Det gik fint og så var det overstået.

Lørdag den 7. april
Det er weekend og der er poleret dæk, så udestår bare cock-pittet, men så er vi også klar. Stens Camper sandaler som var hans pæne sandaler er ikke ret pæne mere, så han er klar til et par nye sandaler, og de skal være magen til. Vi fandt på nettet ud af hvor der ligger en Camper butik og gik der op. Stens sandalmodel er udgået. Og så bliver det jo svært... man skifter ikke sådan lige sandalmodel ud, det skal overvejes. På vejen tilbage gik via markedet og fik købt lidt tørrede tomater i olie og lidt italiensk nougat.

Der blev læst bøger, sten var lidt på kontoret og så skulle vi vare vaskes til udringet for vi skulle til Mozart koncert i aften. Det var Mozarts klaverkoncerter no. 20, 21 (Elvira Madigan koncert) & 25. Det foregik i Teatre Polytema Garibaldi, hvor vi ikke havde været før, så det var en fin plan. Akustikken var fremragende og det var virkelig en oplevelse. Vi havde bestilt bord på Tavernachia, hvor vi tidligere har fået fremragende mad, og det fik vi også denne gang. Efter et dejligt måltid ville Sten betale og det foregår på Tavernaccia ved kassen (ikke ved bordet). Sten havde fra vore tidligere besøg glemt, at der kun modtages cash (ingen kreditkort så myndighederne kan snage i omsætningens størrelse). Sten der kun havde ganske få kontanter i tegnebogen måtte derfor bede sig undskyldt et øjeblik, mens han gik på toilettet for at komme til pengebæltets reserver (ikke noget man står og gør i det offentlige rum), og så tror jeg jeg skal overlade beskrivelsen af det videre forløb til billedredaktøren (Sten):

Da jeg endnu ikke havde hørt hvad regningens størrelse var, men forventede noget i størrelsesordnen €50 skulle der for en sikkerhedsskyld mindst to €50 sedler ud, og da der i alt var tre til rådighed kunne jeg lige så godt flytte dem alle over i tegnebogen. Nu er et lille toilet ikke det nemmeste sted at manipulere med et pengebælte, hårdt foldede pengesedler og en tegnebog. Jeg 'deponerede' derfor som en mellemstation sedlerne på toppen af den væghængte cisterne. Da næste del af processen skulle udføres (altså fra cisterne til tegnebog) var der imidlertid kun to €50 sedler. Hvor f'.. var den tredie? Lå den stadig i pengebæltet? 'nej', på gulvet? 'nej', i min lomme, 'nej'. Nu breder panikken sig for alvor(OK det er kun €50 men alligevel). Er sedlen faldet ned bag cisternen? 'nej' det synes ikke muligt og i en slags panik tager jeg låget af cisternen hvor min €50-seddel så smukt flyder rundt; den bliver fisket op, tørret forsigtigt i toiletpapir og deponeret i tegnebogen.... ja, ja, ja grin bare.

Efterskrift: Således forberedt vender jeg tilbage til kassen og får forevist regningen. Det ser ud som om der står €28, men det kan ikke være rigtigt og omvendt synes alternativet at være €68, hvilket er lidt i overkanten men dog muligt og altså kræver at begge de to tørre €50-sedler skal frem af tegnebogen. Lidt utålmodigt viser værten mig sin regnemaskine, hvor de digitale tal tydeligt viser €28; og det for et meget rigeligt måltid bestående af et udvalg af antipasta, en tallerken med stegte rejer, blæksprutte og sværdfisk efterfulgt af to espresso og to grappa. Nej vi er ikke i København.

Nu er jeg så tilbage ved tastaturet: Det tog Sten meget lang tid at fortælle mig denne historie på vejen hjem for han kunne ikke lade være at grine … det ku' jeg heller ikke, jeg ser lige scenen for mig!

Søndag den 8. april
En dejlig fredelig dag, på ryggen med bøger. Har købt billetter til Bellinis opera I Puritani, så vi skal lige øve os. Sten har købt den (altså operaen som mp3 fil, han kunne ikke finde den gratis denne gang) og downloaded den, så den hørte vi i baggrunden. Der var lovet en hel del blæsevejr til aften. Det var siroccoen inde fra land (og her til og med som i dette tilfælde som en fønvind), så det blæste lunt hele dagen.

Mandag den 9. april
Der kom heldigvis ikke helt så meget vind som lovet, men der var en masse rødt støv, så Sten startede dagen med at vaske dæk, han fortsatte med at vaske cockpittet, og for at det ikke skal være løgn, fik han også poleret det! Jeg fik støvsuget, så nu kan vi invitere gæster.

Emilie rejste hjem fra Ronja i lørdags, men allerede fredag havde Kirsten fået besøg af to af sine veninder, så hun har i weekenden været turistguide og B&B bestyrer. Nu er gæsterne imidlertid og vi syntes hun skulle have lejlighed til at slappe af så hun var invitetettil middag på Troldand i dag. Sten lavede et ”enkelt” måltid, hvor vi først fik ni forskellige antipasti og til hovedret en ovnstegt svine-'eisbein' med bagte tomater, stegte kartofler og en hvisløgs-balsamico sova. Desserten var en lille portion jordbær. Jo vi lever primitivt når vi sejler!

Tirsdag den 10. april
Tjekkede lanternerne, alle på nær bagbord-lanternen i stævnen virkede.... øv. Ellers en fredelig dag, hvor jeg gik i gang med at læse en papirbog jeg har fået af Kirsten og Per på Ronja.

Onsdag den 11. april
Endnu en nat med regn... og rødt Sahara støv! Så dagen startede med en gang grundig dæksvask. Kirsten inviterede til frokost oppe på Ballaró markedet. På vej derop gik vi forbi - og ind i – kakkel­forretningen som vi tidligere har besøgt. Det er et dejligt sted, men jeg kan ikke finde ud af hvad jeg skal bruge kakler til, - hverken her på båden eller derhjemme.

På Ronja havde de problemer med vindmåleren; den viste vindretningen forkert og vindstyrkerne var helt ude i hampen. Giacomo havde sagt han ville kigge på det, men var ikke vendt tilbage. Sten sagde til Kirsten hun skulle finde manualen frem, så ville han komme over... man kunne jo være heldig at det blot var et justeringsproblem. Og det var det! vindmåleren er justeret og viser m/s og peger 'næsten' i den rigtige retning. En dansk båd 'Vejle Ø' havde på Facebook spurgt om havnemuligheder på Nordsicilien. Vi skrev til dem anbefalede stedet og oplyste i øvrigt at der pt lå to danske både her. De lå på Sardinien og vi fulgte dem på MarineTrafic det føstte stykke tid og det så ud som om de var på vej hertil. Desværre så det ikke ud som om at de havde det bedste vejr, men vi fulgte med.

Torsdag den 12. april
Vaskedag. Sten kiggede på den defekte lanterne, det var desværre ikke bare pæren, men en ”løs forbindelse”.. og den skulle findes! Lidt frustrerende projekt! Troldand blev splittet ad, og der blev ikke fundet deciderede løse forbindelser, men lanterne begyndte at lyse igen, så alt var ideel lykke da båden var samlet igen.

Vejle Ø kom her til eftermiddag. Et ægtepar (Alex og Prisilla) med deres to børn (Jasmin og Emily) og to gæster. De skulle have hjælp til at komme ind på plads, for de havde motorproblemer dvs. motorproblemer som i: ”maskinen var helt død”! Møg! Men de havde klaret den for sejl alene, og ved godt mod men meget trætte... forståeligt nok! Prøvede at hjælpe dem lidt tilrette, men tror nu de har mest brug for at suge lidt luft ind lige nu. 

Fredag den 13. april
Per fra Ronja kom i går tilbage fra Danmark med det ”strøm-ind-strøm-ud” (Ah-hour) instrument Sten havde anbefalet ham at købe og som Sten havde lovet ham at hjælpe med at installere. Det blev så i går formiddags de begyndte på det. Da de var næsten færdige gik Kirsten op og købte en lidt pizza-antipasti-agtig frokost og da Sten og Per var færdige blev vi inviteret til frokost på Ronja. Nåede lige en siesta inden vi skulle til opera med Per og Kirsten i Teatro Massimo! Til premiere på Bellinis (lokal komponist født i Catania): 'I Puritani'! Og den røde løber var rullet ud, og nogle (andre end os) var i det helt store skrud. Flot og festligt. Det var en stor oplevelse, men den var lang; var først tilbage på skibet klokken halv et!

Lørdag den 14. april
En stille morgen, det er lidt overskyet, og vi har tjekket på vejrudsigten, om der kommer til at regne i dag, for vi gider ligesom ikke rigtig mere rødt mudder på dækket. Det så ikke sådan ud, men vi fornemmede nogle dråber lidt op ad formiddagen. Og det var desværre sandt, inden dagen var omme var der rigelige mængder af rødt støv-mudder på dækket. Grrr!

Søndag den 15. april
Ja, så dagen startede med at tørre dækket af, og det så rigtig fint ud da vi var færdige med det, Sten var lidt svag i koderne; helt præcist havde han ondt i knæet, han må have ligget forkert i nat. Han bevægede sig langsomt, og da vi var oppe og spise afskedsfrokost med Kirsten og Per følte han sig nødsaget til at bringe sin stok med. Hyggelig frokost, dejligt at have mødt dem. De kom over om aftenen for at sige pænt farvel, og mens de var her begyndte det at regne, lyne og tordne. Og jeg skulle hilse og sige at det regnede, lynede og tordnede så det ville noget. Sad alle og håbede på at der ikke kom mere rødt sand ned. Mens vi sad der og hyggede os kom der en tekstbesked fra Chiara, der spurgte os til hvordan vi havde det. Hun blev tryg da det viste sig at vi var på vores både. Regnen stilnede af og vores gæster gik hjem til deres båd, men regnen fortsatte nogle timer endnu.

Mandag den 16. april
Da vi mødte Chiara her til morgen viste det sig, at grunden til hendes bekymring var at der havde været kæmpeoversvømmelser oppe i byen så hun ville sikre sig at vi havde det godt. Det er da service! Heldigvis havde der ikke været meget rødt støv i regnen (eller måske var der barekommet så meget vand ned at det havde skyllet sig selv af?), så det var ingen sag at få det skyllet dækket efter og det kom til at se helt pænt ud.

Desværre er det her til morgen helt galt med Stens knæ. Han blev placeret i sofaen med benet oppe, en cocktail af paracetamol og ibobrufen og så en ordre om at slappe af... ikke let for ham at overholde. Vi prøvede at holde modet oppe, men det var ikke let, for vi vil jo meget gerne af sted i denne uge. I løbet af dagen synes det at blive bedre så vi er ved godt mod.

Tirsdag den 17. april
Længe leve GranDoktorPeter! Vi var bestemt ikke ved godt mod her til morgen! Sten kunne næsten ikke bevæge sig rundt så ondt gjorde det og det var svært at se hvordan og hvornår vi skulle komme herfra. Inden vi satte båden til salg ringede Sten dog til GranDoktorPeter. Det blev så til en grundig telefonkonsultation, som mundede ud i en smertebehandling, da det højst sandsynligt er en slags irritationstilstand. Så nu er vi ved bedre mod igen. Hvis skibslægens forslag til medicinering skal bruges kommer Sten til at tage mere Ibobrufen'er de næste par dage, end han nogensinde før har taget i hele sit liv.

Onsdag den 18. april
Sten fortsætter ufortrødent den at tage sin Ibobrfen og hans knæ får det langsomt bedre. Så humøret får det også bedre men er noget spændt på i hvor stort omfang der bare er tale om smertestillnede og hvor meget der er 'behandling', men det vil jo vise sig når 'aftrapningen' begynder, og der er iht skibslægens vejledning endnu nogle dage tilbage til sker, men ind til videre har han da fået 'fuld bevægelighed til bage og vi ser frem til afsejling fra Palermo på fredag.

Den (forhåbentlig) midlertidige mobilitets-nedsættese har givet mere kontortid og det har betydet at der har været tid til mere systematisk at få tjekket alle link og henvisninger på hjemmesiden lige som der er blevet tid til at få lavet en opstilling af vores forbrug, mens vi har været af sted. Så der har været travlt på kontoret i dag. Pludselig så vi at der lå endnu en dansk båd overfor os: Svanholm. Alfred havde set på Facebook, at vi anbefalede nogle andre danskere at tage her til, så det gjorde de også. Hyggeligt.

Da vi som sagt stadig satser op at sejle fredag, besluttede vi os for at gå op og spise vores sidste pizza i Palermo her til aften. Det gjorde vi så, og da vi kom tilbage var den store port låst! Vi så på hinanden og ventede på at den anden tog nøglen frem..... nøglen lå på båden! Jeg tog telefonen frem for at ringe til Chiara, men nåede det ikke for Sten så en mand komme ned mod porten oppe fra byen, - nej der var to, nej tre! Det var de tre gutter fra Svanholm ..... og de havde nøglen med. Reddet på mållinien, nogle gange er man s... heldig!

Torsdag den 19.april
Stens knæ får det bedre og bedre, om det er fordi der er ved at blive raskt eller om han er smertedæmpet ved vi som sagt ikke. Det går dog så godt at vi sejler i morgen ved halv ni tiden og det har vi orienteret værftet (Chiara) om. Vi gik op i Carrefour for at handle det sidste, så er det bare at håbe på at vi får en smule vind, men det ser ikke sådan ud ifølge vejrudsigterne. 

Fredag den 20. april
Var som planlagt klar klokken halv ni og gik op til Giovanni og for at sige pænt farvel og aflevere nøglen. Det kunne vi ikke! Vi måtte lige vente lidt... en halv time, ja om en halv time kunne kunne vi få lov at sejle! Nå, det viste sig at de havde arrangeret en overraskelse. Stanislav (taxachaufføren i Galizzi familien) kom med kager, kager i rå mængder! Det var da sødt af dem. Da vi havde fortæret en anseelig andel af disse (og taget et familiefoto med: Os sammen med Chiara, Giovanni, Stanislavo, Franco, Marco, Maximilliano, og Giacomo) fik vi so 'lov' til at sejle. Afsejlingen havde vi jo haft masser af tid til at forberede, så afsejlingen foregik i ro og mag indtil..... der lige pludselig var en indhalerline, der kom op fra bunden? Så gik det op for os at vi havde to hæk fortøjninger, og da vi slap den anden, så løste problemet sig helt af sig selv (og Sten følte sig meget dum)!

Der var 35 sømil foran os til San Vito de Cabo, og der var ingen vind, så vi gik for motor. Midt ude i bugten kom der lidt vind så vi forsøgte os med CodeZero'en. Forsøget varede en time, så måtte vi se i øjnene at motoren var vejen frem. Var i San Vito de Cabo klokken halv fem, her var tomt, kun både der har ligger her for vinteren, tror kun her var en båd med folk ombord. Vandet er glasklart, flot udenfor havnen, men inde i havnen har det den ulempe, at man kan se alt hvad folk har ”tabt” i vandet. Tog en time på ryggen for vi var lidt flade og gik så ind til byen. San Vito de Cabo er et feriested, som lige nu ikke er rigtig åbnet så der er mennesker men ikke overfyldt. Kirken ligner et fort, og kan i min fantasi (Sten: og i virkeligheden) godt have været en moske tidligere. Jeg har ikke fundet beskrivelser af kirken, så min fantasi underbygges af at her virker husene også arabisk inspirerede og at der er couc cous på menukortet flere steder. På kirketorvet fik Sten sig en øl og jeg fik en Fernet Branca med dansk vand og citron. Noget jeg har lært i Argentina og som jeg er kommet til at sætte stor pris på (men italienerne undrer sig). Tilbage på båden fik vi antipasta og en milanesa, og så faldt vi omkuld allerede kl 10, hvilket er helt unormalt; tror det var frisk-luft-forgiftning!

Lørdag den 21. april
Her er så stille. Nu har Palermo by's lydtapet været vores tilværelse i snart meget lang tid, så det er helt mærkeligt med stilheden. Der er ingen vind, der larmer i riggen og vandet er helt fladt og kan heller ikke høres. En dejlig fornemmelse.


Hvor er vi?
Se vores position 'her og nu' hvis vi er inden for AIS rækkevidde. Alternativt kan du se i afsnittet om Den store tur, hvor vi kontinuert opdaterer positionen
 
Seneste Opdateringer:
Ries dagbog 'live' (seneste opdatering  21/4-2018)
Opdateringer af siden om meterologi
Ny opskrift: Siciliansk Caponata (åbner i pop-up vindue, prøv den)
For nørderne: Lidt statistik om økonomi (pdf)
For nørderne: 
Lidt statistik om distancer mm (pdf)

Rie's dagbøger (illustreret pdf):
201020112012201320142015,  2016
2017

Boston & New York, efteråret 2017 (pdf)
Paskeøen, Chile. & Argentina, foråret 2018 (pdf)


________________________

 English version

 

 
Nyeste billedserier:
 
Stromboli, Panarea, Lipari & Vulcano (17/9-17)
Det nordlige Sicilien (28/9-17)
Palermo
 (28/9-17)
Palermo 2 (1/4-18)

Nyeste videoklip:
Gademusik i Palermo (åbner i pop-up vindue)  
Påske i Palermo (åbner i pop-up vindue) 

Ny oversigts-sider:
YouTube videoer fra 'Den store tur' og andre rejser
Billedserier fra 'Den store tur' 

Ny billedserie:
Min mors malerier
 ___________________

Statcounter: 
Antal 'hits' siden december 2005
(Statcounter benytter cookies)

Er du interesseret i Politisk Geografi?

 

Læs om Europa af territorier og nationer i denne
bog som Sten har skrevet sammen
med en
tidligere kollega (klik på billedet for at se mere)

_________________

© Creative Commons:

Creative Commons License

Valid HTML 4.01 Transitional

 
 

Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| html| css| Login